Vilna matkakohteena

Vilna on noin 550 000 asukkaallaan Balttian pääkaupungeista toiseksi suurin, mutta suomalaisille varmaankin kaikkein tuntemattomin. Kaupungin keskustassa ja keskeisimmillä aluilla voi helposti liikkua kävellen. Se sijaitsee maan kaakkoisosassa melko lähellä Valko-Venäjän rajaa. Sillä on kulttuurisesti vahvat yhteydet Puolaan sillä se oli Liettuan ensimmäisen itsenäisyyden aikana osa Puolaa, jolloin Liettuan pääkaupunki oli Kaunas.

Vilnaan suoria lentoja Helsingistä tarjoaa Finnair. Vilnan lentokenttä sijaitsee varsin lähellä keskustaa, vain noin viisi kilometriä kaupungin eteläpuolella, joten lyhyen lentomatkan(1h 40 min – 1h 50 min) ohella lentokentältä pääsee myös nopeasti keskustaan. Vilnan hintataso on myös Suomeen verrattuna edulllinen.

Tuomiokirkon aukio

Katedros aikštė eli tuomiokirkon aukio on ehkä Vilnan tärkein yksittäinen nähtävyys. Itse kirkon ohella sen vieressä on erillinen kellotorninsa. Se on myös hyvä havaintopiste, jota hyödyntää keskipisteenä muuta kaupunkia tutkiessa.

Vilnan tuomiokirkko

Vilnan vanhakaupunki

Vilnan vanhakaupunki on kooltaan vajaan neljän neliökilometrin kokoinen alue Vilnan keskustassa. Useita rakennuksia tuhoutui toisessa maailmansodassa, mutta paljon säilyi alkuperäisessä asussaan ja paljon on restauroitu vanhaan asuunsa. Vanhassa kaupungissa on arkkitehtuuria eri aikakausilta, mutta erityisesti korostuu barokkirakennusten merkitys.

Vilnan vanhakaupunki on ollut Unescon maailmanperintökohteiden joukossa vuodesta 1994 lähtien. Nykyään vanhassa kaupungissa asuu noin 20 000 asukasta, mutta se paljon asukasmääräänsä merkittävämpi osa Vilnaa.

Vanhalla kaupungille ei ole yksiselitteistä määritelmää mutta käytännössä se on itä-länsisuunnassa alue Pylimo-kadun ja Vilnajoen sekä pohjois-eteläsuunnassa alue tuomiokirkon ja Aamunkoiton portin välillä.

Keskeisin katu lienee pohjois-eteläsuunnassa kulkeva kävelykatu Pylimo. Toisaalta keskeisin aukion on etelämpänä kaupungintalon edustalla oleva aukio (Rotušės aikštė), jonka ympäristössä on sekä muita nähtävyyksiä että ravintoloita, kahviloita ja baareja.

Muuallakin vanhassa kaupungissa on jännittäviä katuja ja aukioita, ja vanhan kaupungin läpikävelemiseen eri reittejä kannattaa käyttää riittävästi aikaa. Kävelymatkan uuteen keskustaan ja Užupiskaan eivät kuitenkaan ole pitkiä.

Vanhan kaupungin koillislaidalla sijaitsee Gediminas torni, joka on yksi Vilnan tunnetuimmista symboleista ja nähtävyyksistä, vanhin maamerkki ja suosittu näköalapaikka. Se rakennettiin jo 1300-luvulla, jolloin se toimi kaupungin puolustamiseen tarkoitettuna rakennelmana.

Užupis – Vilnan boheemi taiteilijakaupunginosa

Užupis on erikoinen boheemi taiteilijakaupunginosa, joka julistautui leikkisästi itsenäiseksi valtioksi vuonna 1997. Kaupunginosa muodostuu tiiviisti pari-kolmekerroksisista rakennuksista ja se on suosittu menopaikka erityisesti paikallisten keskuudessa ja ehkä jopa koko Balttian erikoisin kaupunginosa. Siellä on sopuhintaisia ravintoloita sekä baareja ja kokeellisempia taidegallerioita.

Uzupis kaupunginosa Vilna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *